top of page

Ressò de japonisme

LITERATURA ARTÍSTICA I GRAVATS JAPONESOS

24 Març- 22 Abril, 2017

        A principis del s.XX, en el marc d'un japonisme en expansió, comencen a editar-se compendis il·lustrats de literatura artística japonesa que eren adquirits per col·leccionistes estrangers buscant una guia per les seves pròpies col·leccions d'art oriental o per aconseguir un coneixement més ampli de l'art i l’estètica japonesa.

De l'altre costat del món, aquests compendis tan costosos, eren una aposta del govern japonès per projectes editorials que facilitaven la idea nacionalista d'un Japó amb un passat prestigiós; amb tanta història, art i patrimoni que es pogués equiparar al de les potències europees i nord-americanes. La forma de mostrar-ho, mitjançant compendis presents en fires internacionals, era el mecanisme més pràctic per projectar una visió de conjunt. No obstant, paral·lelament a aquesta motivació nacionalista, aquestes publicacions van servir com un primer compendi sistemàtic de la història de l'art japonesa, realitzat al Japó, i en aquell moment, va impulsar l'àmbit de la investigació, la difusió i la crítica d'art; Els assajos i descripcions d'aquests llibres van ser  fruit del treball intel·lectual d'una sèrie de personatges de la societat japonesa que participaven simultàniament en els àmbits ministerial, acadèmic, museogràfic, patrimonial, de divulgació i de la crítica d'art i, van elevar la qualitat dels compendis. Ens referim a Okakura Kakuzō (1862-1913), el professor Ōmura Seigai (1868-1927) o el reconegut fotògraf Kazumaza Ogawa(1860-1929).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           

Més enllà del context històric de la col·lecció, el propi llibre i els processos que van utilitzar per il·lustrar-los, son el reflex de les simbiosis culturals i tecnològiques de l'època Meiji (1868-1912); l'editorial Shimbi Shoin expressava obertament aquest esperit de modernització a favor d'un resultat òptim per la producció dels llibres, dels gravats i les fototípies, utilitzant mètodes nadius i estrangers alternativament. En la col·lecció d'estudi destaquem diverses característiques en relació: una hibridació entre l'enquadernació japonesa Yamato i el procediment occidental, la impressió de textos a màquina, edicions en anglès, el sentit de l'enquadernació d'esquerra a dreta en la majoria de sèries, l'ús de la tècnica de gravat occidental de contrafibra per als detalls o l'ús d'alguns pigments importats - encara que ajustant-se amb rigor a la tonalitat real de l’obra original-.

Així mateix, els protagonistes d'aquestes compilacions són els gravats a color sobre paper o seda que per la seva qualitat, ja en la seva època es valoraven a l'estranger i, actualment, col·leccionistes i antiquaris interessats en aquest tipus de col·leccions, consideren les publicacions de Shimbi Shoin com a pioneres en la tècnica de la cromoxilografía afirmant que aquest tipus de volums només es troben en les millors biblioteques i museus.

            Altrament, la revista Kokka, An Illustrated Monthly Journal of the Fine and Applied Arts of Japan and Other Eastern Countries, la revista més prestigiosa i d'autoritat artística al país, fundada per Okakura Kakuzō, no només conté gravats a color d’alta qualitat, també va simbolitzar el triomf d'una tendència acadèmica del moment de la integració de les arts japoneses i asiàtiques amb les occidentals al Japó.

 

       

 

 

 Una bona mostra d’aquests treballs, la trobarem a l'exposició “Ressò de Japonisme” amb la col·lecció de 29 llibres i 140 revistes de les editorials toquiotes Shimbi Shoin i The Kokka Publishing Company, que representen un exemple excepcional de literatura artística japonesa a la Catalunya modernista de principis del s. XX, que va viure la moda del japonisme i va involucrar a col·leccionistes com Josep Porta Galobart i empresaris emprenedors com l’asconenc Joan Ribes Daura, donant de la col·lecció al Centre de Lectura de Reus.

 

Rebeca Pujals Cobo

Reus, novembre 2016

ESPAI ORIGAMI

A més de la exposició de llibres i revistes, trobarem un racò dinamic a la Sala Fortuny per construir arbres de grues de paper (més informació de l'activitat Senbazuru Orikata aquí).

Tanmateix, trobarem exemples de peces d'origami per Lluïsa Crusells d'Origami, Art i Terpia (Reus) que donaran la benvinguda a l'exposició.

bottom of page